Skauti posjetili Njegoev muzej

 

 

 

Pored sportskog dijela prie, igrai Izviaa iskoristili su gostovanje na Cetinju kako bi posjetili znamenitosti grada. Zahvaljujui slobodnom jutru i iznimnoj susretljivosti gospoice Natalije Jovanovi, kustosice Narodnog muzeja Crne Gore, posjetili smo Njegoev muzej, zgradu poznatu kao Biljarda koja je za ivota Petra II. Petrovia Njegoa sluila kao njegova rezidencija.

Sam muzej je otvoren 1951. godine nakon to je zgrada obnovljena. Iz jako zanimljivog uvodnog dijela koji nam je Natalija prepriala saznali smo da se u muzeju nalaze originalni rukopis Gorskog vijenca, impresivna knjinica s vie od tisuu naslova, bilijarski stol kojega je od Kotora preko Njegua (Njegoevo rodno mjesto) do Cetinja na rukama nosilo 28 ljudi (bilijar je bio Njegoeva omiljena razonoda, a po tom stolu je zgrada kasnije dobila ime Biljarda), dva topa popularno zvana Krnjo i Zelenko, Njegoeva bista koju je izradio veliki hrvatski kipar Ivan Metrovi Posebno nas se dojmilo par crtica o samom Petru II. Njegou, crkvenom i svjetovnom poglavaru Crne Gore koji je govorio 5 stranih jezika, bio visok 208cm pa su mu ak morali nadograivati noge stolice kako bi odgovarale njegovoj visini. Ta stolica se takoer nalazi u muzeju. Vladao je od 1830. godine pa do svoje smrti 1851. godine. Umro je u 38. godini ivota od tuberkuloze. Nakon to smo posluali to se sve u muzeju nalazi, krenuli smo u obilazak skladno ureenih prostorija. U prizemlju muzeja se nalaze etnografski eksponati meu kojima smo prepoznali neke predmete koje i danas moemo nai u naputenim kuama hercegovakih sela. Odmah su nam Crnogorci postali blii srcu kad smo shvatili da su se i nai i njihovi stari sluili slinim alatima. Moda je ta iznenadno nastala blizina razlog darivanja koje je uslijedilo neto kasnije kad smo im darovali, ako nita drugo, onda barem par golova zbog kojih je na poraz izgledao grublji nego to je zapravo bio. Na katu Biljarde nalaze se prethodno spomenuti eksponati, ugodno smo se osjeali u tim prostorijama razgledajui dijelove povijesti Crne Gore, a posebnu pohvalu zasluuje na Dejan Malinovi koji nas je oduevio recitiranjem ulomaka iz Gorskog vijenca iji smo originalni rukopis imali prilike vidjeti. Pored Biljarde na stotinjak kvadratnih metara prostire se dvije godine raena impresivna reljefna karta Crne Gore, takoer jedan od prizora koji nas je zadivio. Boravak smo ovjekovjeili s nekoliko slika koje moete pogledati u galeriji.

Posebna zahvala ide kustosici muzeja, gospoici Nataliji Jovanovi koja nas je lijepo ugostila i pomogla da ovaj posjet ostane u iznimno lijepom sjeanju, rezultatu unato.

 

HRK IZVIA - Gradska portska dvorana - Stjepana Radia bb, 88320 Ljubuki